Blogg skapad som en del av uppgifterna på distanskurs "Elektroniska Tjänster" vid BTH. Nu fortsätter bloggen som en del av kursen "Journalistik, 15 hp" vid KAU.

söndag 26 april 2009

Friheten får vänta


Bandipur, Nepal 2008

Nu har jag läst ännu en ”new journalism” bok, nummer sex. Men nu är det slut för ett tag, "Imperiet" ligger här men jag började läsa ”Frihetens grundvalar” av Hayek istället. Har bara kommit till omnämnandet av att samhällen inte skall ha några mål, en för mig attraktiv idé. Staten skall i ett fritt samhälle inte styra befolkningen i någon riktning utan utvecklingen måste ses mer evolutionärt.

Men nu var det ”Friheten får vänta” av John Pilger som jag läst, den skiljer sig från de andra böckerna i det att den är skriven av en utländsk medborgare, en britt, och alltså översatts.
Pilger sticker inte under stol med att han är, vad man i vart fall i USA skulle kalla en vänsterliberal. Så jag är kanske inte överens med honom i hans version av hur olika ekonomiska skeenden utspelats och vad de haft för konsekvenser. Men jag har läst en hel del liknande författare, en massa Chomsky t.ex. (den mannen är ju en egen samhällsvetenskap nära nog) och boken ”Oheliga krig” som omnämns har jag också läst, samt en del annat. En konsekvens av detta är att Pilgers ”avslöjanden” redan är väl integrerade i min egen världsbild. Någon som för mig gör det så svårt att stödja de grupper vars ekonomiska politik jag delvis sympatiserar med, att till och med en så brett liberal grupp som Frihetsfronten han hylla en fascistoid mördare som Ronald Reagan. MUF (vilket väl i och för sig mest är konservativa brats med rika farsor?) tryckte upp ”I love Bush” tröjor inför hans Sverigebesök om ni minns, ännu en fascistoid mördare, oerhört pinsamt drag. Det är Ung Vänster (Finns fler rika farsor än man kan tro även här!) nivå på det, total botten.

Boken är uppdelad i olika kapitel som avhandlar olika fenomen av förtryck runt om i vår värld. Första kapitlet handlar om hur Garcia Diego kom att bli en Amerikansk flygbas, jag är väl bekant med Diego, jämför Guam, etc., men kände inte till att det var Brittiskt territorium och att det fanns en befolkning där som tvångsförflyttades till Seychellerna. Pilger snurrar lite i sitt resonemang och jämför med Falklandsöarna (och följer här Argentinska statens resonemang egentligen). Men ett intressant kapitel. Detta är mycket mindre journalistik, mer efterforskningar, även om han pratar med några av de tvångsförflyttade samt de som var med och tog besluten.

Härnäst behandlas Israel/Palestina och han är ju då som ni förstår starkt kritisk till Israel. Det är det vanliga med ”samma terror som vi minns från Warszawa och Berlin”. Jag är personligen så grymt kluven i denna konflikt att jag nog inte tar någon ställning. Ingen sida verkar vilja ha fred och ingen sida verkar beredd att backa ner och då får man ingen fred. Men jag tycker nog Pilger är lite väl daltande med Palestinierna det är inte som att de alla är världens snällaste människor. Å andra sidan gillar jag inte israeler som personer, haha inte så PK, jamen de är jämt störiga när de reser runt i världen, skriker och bråkar. Jag dejtade en tjej från Israel några gånger och hon stal en bok från mig, se där! Ojoj, angående ”hets mot folkgrupp” tycker jag såhär.

Sen snackar han om Indien på några sidor och han framför i princip enbart ekonomisk kritik, jag håller inte med honom och han har enligt mig direkt fel. Ja, efter 1947 ökade fattigdommen i Indien relativt västvärldens, så var det fram till 1980-talet, något som till stor del berodde på Indisk protektionism. Sen genomförde man liberala ekonomiska reformer och ekonomin tog fart. Problemet med vänstern är att de har så jäkla bråttom, Indien är utpräglat multietniskt det finns hundratals miljoner människor som inte ens kan läsa och skriva. En sådan koloss vänder inte på en femöring för att förvandlas till ett socialdemokratiskt paradis.

Efter detta följer ett kapitel om Apartheid. Ganska intressant faktiskt, han sätter bland annat ANC i en klart sämre dager, t.ex. Men mycket av kritiken är igen klassisks vänster-ekonomisk kritik, jag säger samma sak igen, man har en väldigt heterogen befolkning, stora skillnader i bildning, etc. Det tar lite tid. MEN att skydda medborgarna från varandra eller omvärlden i ekonomiska termer är inte lösningen.

Sista kapitlet handlar om USA:s ”befrielse av Afghanistan”. Då jag läst ”Oheliga krig” är "mujahedin", ”Gulbuddin Hekmatyar”, med flera mig väl bekanta så jag kan bara nickande instämma att det är för jävligt. USA-kritik när den är som bäst och mest befogad.

Nej det om boken, skall rensa skrivbordet så en bunt länkar kommer landa här.

DN hade nog nyhetstorka och skapade därför en egen nyhet med sexualmoraliska förtecken. Blogge attackerade som väntat.

Newsmill hittade jag för ett tag sedan och den är jag kompis med!

En kompis var en sväng i Japan och kom hem med lite bilder. Något som ledde till att jag hittade journalism när den är som bäst från just Japan. Vi har en bra story, en exotisk miljö som är obekant för många och en deltagande reporter som verkar älska sitt arbete, kan det bli bättre?!

Några amerikaner ironiserar över Sverige med anledning av den retorik som uppkommit från republikanskt håll efter all statsinblandning som den amerikanska ekonomin nu utsätt för.

Mer… Ja nu måste jag äta min broccoli rå tydligen hur som helst skall jag hålla koll på hur rönen kring sulforphane utvecklas i alltid pågående evigt liv projekt. Lite på samma område så skall jag orka läsa igenom denna vid tillfälle här var också något intressant gillar den typen av fenomen och spelteori är fascinerande.

Sen fick jag en dundertankeställare av denna artikel. Att fritt kunna röra sig i geografin är väl inte en mänsklig rättighet ens? Trots det tycker vi det är värt 3000 döda om dygnet för att kunna röra oss fritt! Det sätter ju verkligen perspektiv, en verklig kostnad / vinst kalkyl med verkligt många drabbade. Plötsligt blir det en petitess att ha ihjäl några hundra bråkiga medborgare, eller några tusen bråkiga medborgare i Chile, om man kan vinna totala fördelar över tid. Som man tydligen måste anse att man också gör med privatbilismen, eftersom man köper den till så högt pris! Damn, vapenindustrin måste ju döda mycket färre personer än bilindustrin ett normalt år?

USA börjar vakna snart kan man inte bete sig hur som helst. Ta nu också Kissinger då för satan innan gubben dör! Sen har det varit massa om det där andra landet, Eritrea, som likt USA är en stat som låser in utländska medborgare utan att redovisa varför, något som det varit massor om i DN på sista tiden. Nu var Isaak till och med ”stillsam till sitt väsen”. Detta börjar bli som den där mediaklichén med barn som dött av någon anledning ”han/hon ville bli läkare”.

USA:s nyfascistiska ledare (tänker Bush innan) – rationell eller paranoid?
Varför vägrar den nyfascistiske Bush att frige Guantanamofångarna? Dessa brokiga ynglingar från mellanöstern kan ju knappast utgöra något allvarligt hot mot regimen i Washington. DN har talat med fyra svenskar som samtliga har träffat president Bush.

Eller missar jag något?

Jag vet inte varför men jag tänker på Jimmy Hendrix.

DN hade en artikel som med Svenska mått måste klassas som främlingsfientlig, kanske därför de nu gör avlat med att vräka på med allt som rör Dawit.

Lite humor tillslut ja kolla också Jon Lajoie saker på Youtube, typ allt är skitkul (enligt mig). Stay at home dad. Show me your genitals. Pedophile Beards. Song for Britney. Sunday Afternoon. Dating Tape. Och den absolut bästa för journalister: Mainstream Media Commercial.

Inga kommentarer: