Blogg skapad som en del av uppgifterna på distanskurs "Elektroniska Tjänster" vid BTH. Nu fortsätter bloggen som en del av kursen "Journalistik, 15 hp" vid KAU.
fredag 15 maj 2009
"Nygren" och "Desktopdump"
Min arbetsplats avslöjad, mars 2009, det där tyget, strykbrädan, med mera är jag inte ansvarig för, men det är jämt så många utlänningar här att jag lagt ner allt vad estetisk heter... :)
Nu läste jag precis boken av Nygren – Yrke på glid, en riktig nerdbok som jag gillade. Massa fakta och statistik och sådant som kan vara trevligt att ta del av. Detta blir antagligen det sista inlägget som kan anses ha någon anknytning till journalistikkursen. ”Reportage 2” är klart, tog en liten titt igen nyss och sedan är det bara sista uppgiften kvar. Nygren boken kändes som ett bra avslut, den visar vart vi står idag, var vi kom ifrån och vart vi kan vara på väg.
Just denna blogg lär nog somna in nu, tills någon ny kurs tvingar mig att blogga något i framtiden. Men kanske skulle jag sätta upp något mer vettigt typ i Wordpress och göra små ”Desktopdumps” som ett sätt att städa skrivbordet och behålla, samt fundera kring saker jag exponerats för den senaste tiden. Men samtidigt, skulle jag gå tillbaka och kolla, vem vet? Skulle någon läsa där, kanske, kanske inte, men just det kvittar faktiskt. Jag har inget behov av att synas annat än att det alltid vore kul att lära känna nytt folk med liknande intresse.
Så vad kan man säga om senaste tiden utifrån ett ”framför datorn” perspektiv. Att resa till Ryssland var lite struligare än jag trodde, jag har kommit fram till att för mig blir det bäst att fixa visum i Köpenhamn, och billigast att jag själv åker dit för att lämna och hämta pass/ansökan. Detta då ambassaden i Stockholm har för mycket konstiga idéer om hur boende skall betalas, osv. Så skall ni till Ryssland, vilket ni givetvis måste innan ni dör, vilket torftigt liv ni annars skola haft?! Så begrunda detta och detta och detta och detta. Hmm, mer på ämnet. Jo jag bjöd in folk från Saudiarabien, (tänkte smälla upp en cell här i Helsingborg). De kommer i juni eller så.
Mer, jag försökte ju övertyga min publik, om denna finns, som jag då säger att jag inte bryr mig om, om att vi skulle bli dödade av massa robotar i framtiden eller bli robotar i framtiden, eller något liknande. Antagligen är det mig själv jag försöker övertyga. Senast igår kom en tung artikel på ämnet: ”Will designer brains divide humanity?”. Jag blev bekant med ACE och DARPA bygger Terminators. Vilka tider! Mer, DARPA har en ny tanke om hur de skall kunna bygga hjärnor som tydligen är mer kontroversiell.
För att ni skall inse vad som komma skall slänger jag med de fjärrstyrda råttorna från Shadowlabs, men detta är gammalt nu. Roborat letar RDX. Och… så det omvända, råttan får dela med sig av lite hjärnceller till en robot istället. Slutligen då Cyborginsekter. Slutligen upplaga två, så har vi en gammal goding som är rätt kul pessimism, optimism? Kontrar det med ännu en singularitetsivrare.
Lite politik här i mitten, det krävs en ny sexuallag och det behöver kanske inte vara fel. Men jag rekommenderar speciellt er män att alltid ta det säkra före det osäkra och för ändamålet har Blogge fixat knullkontrakt.
För att inte framstå som fastsatt vid datorn nämns att förra veckan var faktiskt min intensivaste arbetsvecka med totalt nästan 60 timmar i en lägenhet UTAN INTERNET!!! För att öka trovärdigheten att jag inte sitter här med en degig kropp och dricker Coca Cola så veckans hälsoskörd: ”Exercise versus oral antioxidants, Supplements may block benefits” var intressant och skall studeras vidare. Följande var först nedslående man skall även detta undersökas: “We conclude that the large increase in plasma total antioxidant capacity observed after the consumption of flavonoid-rich foods is not caused by the flavonoids themselves, but is likely the consequence of increased uric acid levels”. På samma område jaja, jag vet jag laggar några år, men vafean man kan inte hålla koll på allt. Så med ökad skepsis för mina älskade flavonoider inriktar jag mig mer på proanthocyanidiner. Slutligen en koll på polyfenolinnehållet i olika viner, man tackar.
Mer… Jo jag har en Canon Powershot A720 IS kamera som är okej för mig om än knappast något att imponera på folk med. Den har en Digic III processor och denna går att köra annan mjukvara på. Så det lekte jag med lite, RAW, bättre histogram, datorspel i kameran och realtidskomprimering vid filmning bjöds det bland annat på. Kompletta manualen finns här. Hacket ligger enbart som mjukvara på aktuellt SD-kort, så det är bara att köra om ni har en budget Canon!
Hett just nu? Det snackas… WolframAlpha förväntningarna är på topp, snart smäller det. Hittade mer sådana där sociala sidor, där blinda leder blinda så de inte har tid att läsa alla dessa fantastiskt intressanta artiklar som JAG gör :) Nämen, Jaiku heter nått och Friendfeed något annat.
New Yorker hade en artikel om hjärndoping och jag gillar i och för sig sådant, massor, men Adderall god damnit är ju amfetamin, det känns inte precis så nytt eller hightech och man blir INTE smart av det. Well, faktiskt kollar man väl lite på hur det förhåller sig till hjärnans plasticitet (verkar ha närmast paradoxala regenererande effekter vid vissa skador), men ändå, prova inte det hemma barn.
En söt liten sajt som dissar Filippinerna fick jag också syn på och när vi är på ämnet, om ni inte såg ”Roslings värld”, kolla här, gör det, nu!
Twitter är ett sådant där fenomen som jag inte har fattat, så jag ägnade en lite stund åt att försöka förstå det. Jag såg det här. Jag provade den här. Jag läste det här, nästa gång min ”moraliska kompass” sviker vet jag vad jag skall skylla på. Och jag läste det här. Men jag får jag kolla igen, för jag fattar nog inte vad Twitter är bra för ännu…
Hmm, nu skall vi tydligen kunna glömma vad vi vill också. Var man inte inne på att den endogena liganden (anandamid) till cannabinoidreceptorn kanske hade en anti-minnes funktion, men jag har, hmm, glömt, detaljerna.
Sen låg det tre gubbar på mitt skrivbord slutligen, så får väl kolla dem, gubbe1, gubbe2 och gubbe3.
Denna var också grym ”precognition is da shit!”. Kanske, kanske, kanske är vi inte alls så stabila i tiden som det rent subjektivt känns. Och vad skall man tro om detta: ”Universities will be 'irrelevant' by 2020, Y. professor says”. Annars kan man tydligen plugga med YouTube. Här kan ni göra det.
Det var nog det.
fredag 8 maj 2009
The Elements of Journalism
Intressant bok och intressanta frågor, skulle kunna vara en tentamensfråga i något ämne, redogör på tre A4 och komplettera med andra källor, deadline om 24 timmar. Men nu är det inte så, nästan lite synd.
Några lösa tankar om boken först innan jag preciserar mig, ”The Pentagon papers” nämns i texten om och om igen, dessa var väl på vissa sätt ”one of a kind”. Jag läste dem för ett antal år sedan, då hade jag kanske inte samma sociala reflektion som nu så minns mest att jag tyckte att ”de var ju inte alls så spännande”. Nu kan jag mer inse innebörden av dessa omfattande och solklara lögner. Sen påpekar boken på många ställen att media finansieras och ägs av näringslivet och hur detta kan påverka (sid. 70, 141). Detta är högst relevant speciellt i USA, men jag tror vi skall vara försiktiga med att slå oss för bröstet allt för mycket. Näringslivet är ju inte automatiskt en värre finansiär än staten.
Objektivitet och oberoende: Privata bloggar är ju potentiellt fullständigt oberoende, sen är det klart att eftersom man kan ha reklam på sin blogg och få bloggen länkad från gammelmedia om man bloggar om något relaterat till vad de skriver om, så kan ju de mer mediekåta och reklamintäktskåta tänkas rätta sig i ledet för att synas och tjäna. Privata bloggar är också potentiellt fullständigt subjektiva, privata bloggare kan skriva saker som skulle vara alltför pinsamt vinklade (till och med) för gammelmedia.
Här finns ett problem, gammelmedia blir lite oberörbart just därför, vem kan kritisera dem? De skall kritisera sig själva och det är ju en tacksam uppgift. Inom vetenskapen eftersträvar man ju objektivitet, man förväntas hålla sanning högre än agendor och prestige. Men när vetenskapen populariseras blir det ofta låg nivå och sensationsjakt. När forskarna själv utnyttjar media kan det också lätt bli propagandakrig för egen sak.
Boken funderar på någon sida (sid. 13, 230) kring licenssystem för journalister och det kanske inte är en så dum idé. Ingenting förändras av det, alla får skriva och synas, inte synas, eller vad de önskar precis som nu. Men de som skriver har en viss kvalitetssäkring genom att vara licenserade journalister och är man inte det får man inte kalla sig journalist. Jämför med doktorer, jag kan läsa massa medicinska artiklar på nätet, ha en massa åsikter om kost och träning, köpa kosttillskott och viss medicinsk utrustning. Men jag kan inte oreglerat pracka på andra människor detta utan att ha en licens som tillåter mig att kalla mig doktor. På samma sätt skulle dåliga journalister kunna förlora sin licens, aldrig förlora sin rätt att uttrycka sig, aldrig sin rätt att skriva, osv. Men förlora sin rätt att kalla sig licensierad journalist. Förlora sin mediala kvalitetssäkring.
Intressant är också hur media låter kontroverser fortgå även efter det inte finns någon kontrovers (sid. 46) i ett slags ”överobjektivitet”. Ju mer abstrakt något är ju länge tillåts dessa nonsenskontroverser pågå, vi har dem på alla områden. Hälsa, ekonomi, genetik, miljö, biologi, etc.
Intressant med den grymma självrannsakan media i USA tydligen ägnat sig åt (sid. 124). Jag gillar detta eftersträvande efter objektivitet och givetvis (tycker jag) kan man inte ha aktivister anställda på en tidning som hävdar objektivitet. MEN man får ju problem. Säg att man skall skriva om ”medical marijuana” som då kan anses lite kontroversiellt i USA. Vem får skriva om detta? Måste man ha HIV/cancer?, eller får man inte ha HIV/cancer?, måste man ha rökt marijuana eller får man inte ha rökt marijuana? Och som ni ser, om någon har eller inte har HIV/cancer är ju lätt att kolla men om de rökt cannabis någon gång eller inte är omöjligt att få reda på. Så frågan är vad som är rimligt krav på en person för att denna skall anses tillräckligt objektiv för att avhandla ett visst ämne?
Sen kan journalister ju vara till nytta även om de inte är objektiva, som fallet med avslöjandet om omfattande våldtäkter i ett amerikanskt fängelse (sid. 154). Objektivitet här vore ju en rent kvantitativ analys som man presenterade. Men Tofani gick vidare och lyckades göra något åt problemet, men man kan hävda att när hon gjorde detta slutade hon vara journalist och ägnade sig åt något annat (brottsutredning?).
Tankarna om vad folk egentligen vill ha i media och hur man får reda på det (sid. 219-220) var intressanta. Något jag tycker media borde ta till sig av och att det inte är så enkelt som att fråga folk.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/19/fattigbloggen-fick-storre-genomslag-12-ars-artikelserier
Har aldrig hört tala som denna blogg, men om gammelmedia gör en blogg så är denna blogg lika mycket gammelmedia för mig som den tryckta tidningen, det är inte riktigt där jag själv drar gränsen…
http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/20/arets-viktigaste-journalistik-bedrevs-inte-av-journalister
Så blev jag påmind om att läsa Nygren boken, tackar. Annars kommer jag nog inte på något att säga om denna artikel.
http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=5395
Ha, klart vi behöver gammelmedia vad skall annars bloggarna förlöjliga och håna?
http://www.bitform.se/2008/social-media-journalistikens-raddning/
Okej, vad kan jag säga om detta mer än att jag tackar för tipsen om några tjänster jag missat?
Egen erfarenhet… hmm, ja det skulle ju kunna vara de olika specialtidningar som finns som är fullständigt beroende av annonser från en viss bransch. Tidningar om tekniska produkter oftast, som t.ex. audio/video, etc. Här testar man olika produkter men det finns sällan någon objektvitet alls. Testen är ofta rent subjektiva och det är ett absolut måste att bättre betyg följer högre pris tämligen linjärt, detta är ett krav från annonsörerna. Dessa ”tekniktidningar” är mer eller mindre textreklam rakt igenom.
Ja och så delar av ekonomijournalistiken. Kanske inte att kommentera kvartalsrapporter och liknande, det är lite som att kommentera sporthändelser, det kräver ingen större intelligens eller eftertanke att få det korrekt. Utan jag tänker speciellt på i de fall ekonominyheterna kommer med regelrätta råd eller prognoser, över aktiers utveckling eller på makronivå som framtida valutakurser, råvarupriser eller räntenivåer. Detta är notoriskt svårt att prognostisera och det vore bra att detta om och om igen påpekades. Faktiskt är det så svårt att prognostisera att frågan är om det ens går, något som jag tror kommer innebära en dystrare framtid för ekonomer efter denna kris. Jag skulle personligen inte betala ett öre för en ”ekonomisk analytiker” som inte gör ett bättre jobb än ”Apan Ola” (om ni känner till honom).
Sen har vi effekten av tipsen, Aftonbladet är ju känd som en kontraindikator, när tipsen når Svensson är det tid att göra tvärt om. Motsvarande effekter, fast tvärt om, har tidningar som Börsveckan i vart fall på den tiden Davegårdh jobbade där. Det fanns/finns ju en klar ”Börsveckaneffekt”, att de aktier de rekade på söndagskvällen ofta drog iväg på måndagen. Vi börjar väl se något liknade med Stockpicker efter att deras trackreckord blir längre och bättre.
Av bloggar jag följer… så hade Blogge ett inlägg nyligen om just ”Gammelmedias ansvar”:
”Det är ju för fan inte ens komiskt att se denna trafikolycka i slow motion, det är bara tragiskt att det trygghetsknarkande svenska folk så grundligt blir rövknullade av sina gammelmedier – kärleksastro, bantningstips, svinpesthysteri, klimathysteri och sveda-värk-bränn-reportage från när och fjärran blandas friskt med ”seriösa” politiska analyser och klämkäcka fotbollsfrukåserier i dessa gammelmedier, vars enda livlina blir allt tunnare för var dag. Man kan ju undra varför.”
fredag 1 maj 2009
"The risk that humanity might be destroyed if these creatures are created, or the moral tragedy of not building gods"
Helsingfors, Finland 2008
Min blogg börjar bli för politisk, jag är inte politisk egentligen det är bara något jag råkat bli såhär på vårvintern 2009, men nu skall det bli slut med det. Nu får jag ta mig en titt på media istället och jag skall propagera för att vi kan sluta bry oss om svininfluensan och så sakta börja bli rädda på riktigt... Men först lite annat:
”Shit... charging a man with murder in this place was like handing out speeding tickets in the Indy 500.”
Tolka nu inte denna provokation fel, jag förringar inte problematiken, Henderson skrev två kloka texter på området (Eva1, Eva2). Men den ganska brutala Filippinska polisen lär ha händerna i denna syltburk, så för att fortsätta filmcitaten:
”It's a way we had over here for living with ourselves. We cut 'em in half with a machine and give 'em a Band-Aid. It was a lie. And the more I saw them, the more I hated lies.”
Värt att notera är att den Filippinska pressetiken inte riktigt motsvarar den Svenska, så här får vi se våra landsmän i handfängsel och deras pass visas upp i TV (även om det visst blev fel land). Här hemma i Sverige får man inte ens berätta om det är en utländsk medborgare som är brottsling, skall man skratta åt, eller gråta för, oss? Sen står det i DN att tjejerna nu var vittnen, vilket är Svensk disneyfiering för att vi som goda Socialdemokrater inte skall få ont i hjärtat (kvinnorna är gripna, prostitution är ett brott i Filippinerna).
Då väntar vi bara på en kampanj i klass med den för Dawit för att få hem ”våra killar”, detta är fullständigt rimligt då det är tveksamt att de enligt EU (minus Sverige och de religiösa Irländarna) egentligen begått något brott.
Trevligare är då att SVT vaknat till liv igen, det händer då och då tydligen, för på söndag kl 20.00 får ni bänka er för att lyssna på Hans Rosling. Om ni inte kan vänta kolla GapMinder med en massa jäkligt bra och informerande presentationer och hans engelska uttal skapar ett automatiskt leende. Så får ni argument att värja er mot de politiska partier som har en gravt förvrängd världsbild (V och SD), jamen lite politiskt då.
Okej, nu skall jag försöka övertyga er om att världen kommer gå under även för det fåtal (enligt media) av oss som överlever svininfluensan. Vi börjar med en snart bioaktuell film, Terminator Salvation glöm tidsresor, glöm de människolika robotarna och glöm 2018, det är för tidigt, i vart fall med 10-20 år. Men utöver dessa detaljer ser det potentiellt dystert ut, varför?
Min egen upplysning på området började med den optimistiska Age of spiritual machines. Sedan skrev Bill Joy sin bland nerdar välkända artikel om varför "framtiden inte behöver oss". Viss debatt skapades i dessa tider. Tidigare, hade ju New York Times och The Washington Post beslutat sig för att publicera Kaczynskis manifest om industrisamhällets framtid. Speciellt ”The Future” sektionen i dennes text kom att uppmärksammas av såväl Kurzweil som Bill Joy.
För mer lättsmält popularisering av vad de båda pessimisterna Joy och Kaczynski menar titta här. Den efterföljande konflikten som är mindre generell utan direkt leder till Matrix filmerna hittar ni här. Okej, detta är ren fiktion, men var har vi verkligheten? Vi har Ray Kurzweil som menar att vi är på väg mot en teknologisk singularitet vi kommer skapa intelligens mer kapabel än oss själva. De negativa menar att när detta sker reducerar vi mänskligheten till husdjursstatus, vi vet inte längre bäst.
Om att vi jobbar mot AI målet råder ingen tvekan, t.ex. har vi Europeiska Blue Brain projektet. Okej, så AI, men var kommer robotar och vapen in? Jo DARPA har en rad projekt detta är folket som skapade grunderna till internet, de är alltså vana vid high-impact projekt: Chemical Robots, Nano Air Vehicle, Wasp. Detta i sig är inte så fantastiskt, människor har redan dödats av robotar som TALON och Predator. Boston Dynamics är ledande och visar hur framtida robotar kommer se ut.
Problemet är att med bättre datorkraft, som slutligen överträffar mänsklig förmåga och intelligens på alla områden, så kommer vi göra systemen mer autonoma. Det finns patent och militärskolorna har börjat fundera. Nu har vi inte ens börjat titta på nanoteknologi där har vi sedan länge faran med Grey Goo och nu även Green Goo.
“172. First let us postulate that the computer scientists succeed in developing intelligent machines that can do all things better than human beings can do them. In that case presumably all work will be done by vast, highly organized systems of machines and no human effort will be necessary. Either of two cases might occur. The machines might be permitted to make all of their own decisions without human oversight, or else human control over the machines might be retained.
173. If the machines are permitted to make all their own decisions, we can't make any conjectures as to the results, because it is impossible to guess how such machines might behave. We only point out that the fate of the human race would be at the mercy of the machines. It might be argued that the human race would never be foolish enough to hand over all the power to the machines. But we are suggesting neither that the human race would voluntarily turn power over to the machines nor that the machines would willfully seize power. What we do suggest is that the human race might easily permit itself to drift into a position of such dependence on the machines that it would have no practical choice but to accept all of the machines' decisions. As society and the problems that face it become more and more complex and machines become more and more intelligent, people will let machines make more of their decisions for them, simply because machine-made decisions will bring better result than man-made ones. Eventually a stage may be reached at which the decisions necessary to keep the system running will be so complex that human beings will be incapable of making them intelligently. At that stage the machines will be in effective control. People won't be able to just turn the machines off, because they will be so dependent on them that turning them off would amount to suicide.
174. On the other hand it is possible that human control over the machines may be retained. In that case the average man may have control over certain private machines of his own, such as his car or his personal computer, but control over large systems of machines will be in the hands of a tiny elite—just as it is today, but with two differences. Due to improved techniques the elite will have greater control over the masses; and because human work will no longer be necessary the masses will be superfluous, a useless burden on the system. If the elite is ruthless they may simply decide to exterminate the mass of humanity. If they are humane they may use propaganda or other psychological or biological techniques to reduce the birth rate until the mass of humanity becomes extinct, leaving the world to the elite. Or, if the elite consist of soft-hearted liberals, they may decide to play the role of good shepherds to the rest of the human race. They will see to it that everyone's physical needs are satisfied, that all children are raised under psychologically hygienic conditions, that everyone has a wholesome hobby to keep him busy, and that anyone who may become dissatisfied undergoes "treatment" to cure his "problem." Of course, life will be so purposeless that people will have to be biologically or psychologically engineered either to remove their need for the power process or to make them "sublimate" their drive for power into some harmless hobby. These engineered human beings may be happy in such a society, but they most certainly will not be free. They will have been reduced to the status of domestic animals.”