Kota Kinabalu, Malaysia 2005
Vart skall jag ta vägen i år då? Jo den första september drar jag och shawty till Tokyo och senare med båt över till Korea och slutligen igen båt västerut till Kina och flyg hem från Shanghai den 15 oktober. Men det är Japan och Korea som är resmålet, Shanghai är mest för att jag hittade en lämplig retur därifrån och kul att återse en stad efter fem år.
Nu läste jag precis ut ”Dansen kring guldkalven” av Björn Elmbrant. Jag har en annan bok av honom här hemma, ”Hyperkapitalismen” som jag läste säg 2001 eller så, men minns just inget av den.
Jan Guillou säger på bokens baksida att den ”… borde vara obligatorisk läsning vid landets alla utbildningsinstitut för journalister”. Säger han det, så vad kan man göra? Jag kan förstå varför han säger så, bokens viktigaste poäng för oss journalistwannabes (?) är nämligen att den kritiserar just journalister. Elmbrant menar att journalistkåren i Sverige bidrog genom okunskap och bristande kritik till den börsbubbla vi upplevde i slutet av 1990-talet.
Bokens undertitel är ”Så förändrades Sverige av börsbubblan”, så är ni med på vad den handlar om. Elmbrant resonerar och reflekterar över och kring denna tid. Han synar media, han synar politikerna och han synar aktörerna i IT-företagen och aktörerna på börsen. Jag var inte aktiv själv på börsen vid denna tidpunkt, men nu får jag väl anse mig vara tämligen insatt och intresserad. Jag har läst lite blandade ekonomikurser både nationalekonomi och en hel del företagsekonomi. Vid Kalmar läste jag också en tvådelad, mer "praktisk", kurs kallad ”Aktie och värdepapperskunskap” om två gånger 7,5hp. Sen har jag väl på egen hand läst nästan precis allt av de stora (Peter Lynch, Warren Buffett, Bolton samt de tidlösa gurus som Fisher, Graham och Dodd).
Så jag kan väl bedöma bokens innehåll ganska bra och den ÄR bra. Sen vilka man kan skylla på och vilka som får skylla sig själva, vilka som är brottslingar och vilka som är offer - på en galen marknad, det skall man väl kanske mycket ödmjuk diskutera. Men jag gillade boken! Boken är från 2005 men förord och efterord så färskt som november 2008 och då var vi ju som nog ingen missat redan djupt inne i de nya otrevligheter som nu pågår.
Jag gillar speciellt det här att problemet med journalister är att de är bra på att skriva och gillar att göra det, men de målinriktade som direkt efter gymnasiets försiktiga nosande på relativt simpla koncept, läser journalistik. Om de inte i sig själva är mycket brett intresserade vad KAN de egentligen om alla de ting som det nu finns att skriva om? Elmbrant själv är ett ganska bra föredöme, han gör bara mindre slarvfel, t.ex. skriver han om hur ”fonden Fidelity” på 80-talet började köpa aktier i Svenska bolag. Fidelity är ju ingen fond, troligen var det fonden Magellan (som just Lynch ju höll i) som fanns i Fidelitys breda utbud av fonder som var inne och köpte. Sen kan han ju göra fler fel som jag inte känner till då jag inte är fullkomligt allvetande (ännu).
”Kreativitet, Idéer och Innovation ur ett psykologiskt perspektiv” (Psykologi, B-nivå) kursen tog slut i helgen så nu läser jag bara halvtid. Hemtentan gick bra även om jag råkade få jobba 19 timmar övertid detta veckoslut, utöver de 33 timmar som redan var schemalagda. Men nu är jag ledig i över en vecka. Första ”föreläsningen” i denna kurs var ganska provokativ och media får sig en känga, som sig bör.
Idag såg jag detta och det verkar bra för mig. Slutligen tog de ju bort tramset med att man fick extra för att ha jobbat, men mitt 1,8 slutar gälla efter våren 2010. Allt är ju ganska lätt, utom orden – de kan man eller så kan inte, annars är det mest ett uthållighetstest, dvs. man gör slarvfel. Så det är bara att dopa sig med några gram Piracetam så bör jag kunna komma in på vad jag vill även i framtiden J
Plugga ja, något måste jag läsa när jag har ett jobb där jag är ledig en massa, sökte bl.a. Sociologi i Lund till hösten, men resan kanske stör lite. Annars sökte jag en B-nivå kurs i företagsvärdering och en kurs i cellbiologi till senhösten, det gäller att vara bred. Till sommaren hittade jag någon ”skriv för webben” kurs och / eller en kurs i ”Politisk filosofi” vid Umeå som verkar mycket spännande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar